Mugai Ryû iaido

on klassinen japanilainen miekkailukoulukunta jossa harjoitellaan sekä miekkailua että miekan vetoa josta se on tunnettu.

Koulukunta on Tsuji ”Mugai” Gettan Sukemochin (Sugeshige) perustama ja sillä on ollut Gettanin perintönä hyvin vahva yhteys zen-buddhalaisuuteen.

Miekkatekniikat tässä tyylissä ovat hyvin suoraviivaisia ja lyhyitä. Suurin osa harjoittelusta on yksin tehtäviä iaidokatoja, mutta on myös jonkin verran parin kanssa harjoiteltavia kenjutsukatoja.

Näin aloitat harjoittelun

Näin aloitat harjoittelun

Mugai Ryû iaidon perusharjoittelun voi aloittaa ympäri vuoden! Aloita ilmoittautumalla sähköpostilla alempana ilmoitettuun osoitteeseen.

Lajiin voi myös käydä tutustumassa avoimet ovet -periaatteella sopimalla ensin käynnistä.

Alkeiden harjoitteluun tarvitset liikkumiseen sopivan asun. Perusharjoitteluun soveltuvan puumiekan saat aluksi lainaan seuralta. Pehmeät polvisuojat (lentopallo- tms.) ovat harjoittelussa pakolliset, sillä harjoittelu tapahtuu kovalla lattialla. Sormukset, kellot, kaulakorut ja muut ylimääräiset esineet, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoja, on poistettava ennen harjoitusta.

Iaidoasun hankkiminen tulee aiheelliseksi heti harjoittelun aloittamisen jälkeen. Seura auttaa varusteiden mitoittamisessa.

Alkeiskurssi harjoittelee samoilla vuoroilla kuin vanhat harjoittelijat. Harjoitusajat- ja paikat löydät tältä sivulta.

Perjantain vapaiden harjoitusten osalta pitää sopia ohjaajien kanssa erikseen mikäli alkeisharjoituksia järjestetään silloin.

Kyselyt: puheenjohtaja [at] mugaikai.fi

Jäsen- ja harjoitusmaksut

Vuoden jäsenmaksu: 30 €

Mugai Ryû iaidon kausimaksu: 110 €/kausi

Yhteensä siis 250 € koko vuosi.

(sis. 2-3 harjoituskertaa/viikko)

Jäsen- ja harjoitusmaksut

Harjoitusajat ja -paikat

Keskiviikkoisin klo 19:00 – 21:00 Töölön ala-aste, Töölönkatu 41-45, Helsinki

Perjantaisin klo 18:00 – 20:00 Åshöjdenin koulu, Sturenkatu 6, Helsinki

———————————

———————————

Mugai Ryûn historiaa

Mugai Ryū pohjautuu Tsuji ”Mugai” Gettan Sugeshigen (1649 -1727) perustamaan kenjutsukoulukuntaan.

Mugai ryū on siis alunperin ollut puhdas kenjutsu‑koulukunta ja myöhemmin siihen on sulautunut Jikyō Ryū iaijutsu.

Gettan, joka tällöin vielä käytti nimeä Tsuji Heinai, opiskeli nuorena Yamaguchi Ryū kenjutsua Kiotossa Yamaguchi Bokushinsain opastuksella. Menkyo-kaiden todistuksen hän sai 26-vuotiaana v. 1674.

Saatuaan luvan hän lähti Edoon (nyk. Tokio), missä hän perusti oman dōjōn Edon Kojimachiin. Tuolloin hänellä oli vain muutama Yamaguchi-ryū kenjutsun oppilas.

Gettan aloitti oman kenjutsun opetuksensa ohella kiinalaisen klassisen kirjallisuuden ja filosofian opiskelun sekä Zen Buddhismin harjoittelun Azabun Kyūkōji-temppelissä zen-buddhalaisten munkkien Sekitan Ryōzenin ja Shinshūn johdolla.

Monet daimyōt ja muut korkea-arvoiset samurait vierailivat tässä temppelissä säännöllisesti, ja Heinain avustaessa heitä hän tuli tutuksi yläluokalle.

Miekkailuharjoittelun ohella hän omistautui henkiselle harjoittelulle ja pitkällisen opiskelun jälkeen saavutti valaistumisen 45-vuotiaana. Tällöin hän muutti nimensä Tsuji Gettaniksi, sekä perusti tämän jälkeen oman kenjutsu-tyylinsä Mugai Ryūn. Omistauduttuaan 20 vuotta henkiselle kasvulle Gettan tunnettiin sekä miekkailumestarina ja valistuneena filosofina ja oppineena. Saavutettuaan 60-vuoden iän hänen oppilainaan oli ollut useita daimyoita ja satoja eriarvoisia ja eri asemissa olevia samuraita.

Mugai Ryûn historiaa

Gettan painotti Mugai Ryūn opetuksessaan zenin olennaista osuutta miekkataitojen opetuksessa. Jokaisen, joka halusi hänen Mugai Ryūn opetukseensa, piti ensin aloittaa Zen-harjoittelu. Kuuluisuutta Gettan sai sivistyksestään ja klassikoksi muodostuneesta kirjastaan ”Mugai Shinden Kenpō Ketsu”, joka pitää sisällään Gettanin kenjutsu‑periaatteet ja miekkailun 10 sääntöä.

Loppuelämänsä Gettan keskittyi etsimään totuutta jopa niin, että kun hänet kutsuttiin opettamaan kahta mahtavaa daimyo‑sukua, hän uskoi opetustehtävät kahdelle oppilaalleen: verisukulaisensa ja Mugai Ryun tulevan toisen päämiehen Tsuji Uheitan tehtäväksi hän antoi Sakain Maebashi‑klaanin opetuksen ja Tosan klaanin Yamanouchin perheen opetuksen hän antoi adoptoimansa oppilaan ja Mugai Ryūn tulevan kolmannen päämiehen Tsuji Kimata Sukehiden vastuulle. Opetus tapahtui näiden klaanien Edon residensseissä.

Tsuji Gettan kuoli 79-vuotiaana v. 1727. Hänen sanotaan kuolleen rauhallisesti meditaatiossa, rukousnauha toisessa kädessä ja hossu (seremoniasauva) toisessa kädessään. Tsuji Gettanin seuraajien haudat ovat Nyoraiji‑temppelissä, joka sijaitsee Nishiōissa, Tokion Shinagawassa. Gettanin oma hautapaikka ei ole tiedossa.

Mugaikai Ry on vuonna 2019 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on edistää Mugai Ryu -tyylisuunnan Iaidon harrastamista Suomessa.
Mugai Ryu Iaidoa voi harjoitella Helsingissä, Joensuussa ja Lappeenrannassa.